Gayrimenkul Pazarlama

Gayrimenkul, Pazarlama ve Ekonomi ile ilgili güncel bilgi, fikir ve yorumlarımı paylaştığım kişisel bir blog

21 Temmuz 2011 Perşembe

GAYRİMENKUL , PAZARLAMA ve EKONOMİ
-YENİ OYUNUN YENİ KURALLARI-

Oyunun Ekonomi ve Gayrimenkul Bacağı Güncel Değerlendirme

Türkiye de gayrimenkul sektörü son 10 yılda büyük mesafe kat etmiştir. Konut geliştiren firma sayılarının artması, tüketici tarafından tercih edilebilmesi için firmaları farklılaşma yoluna iterek pazarlamaya verilen önemi daha da artırmıştır ve bu firmalar arasından farklılaşan firmalar daha nitelikli konutlar üretmeye başlamışlardır. 10 yıl öncesine kadar kooperatif mantığını geçemeyen gayrimenkul sektörü artık yerini daha profesyonel ve kurumsal bir yapıya bırakmıştır ve markalı konut dönemi başlamıştır. Değişen pazarlama stratejilerine ve değişime ayak uyduramayan firmalarda yok olmaya mahkum olmuşlardır.
Gayrimenkul sektörüne can veren en önemli atar damar ise istikrarlı bir ekonomidir.
Hedef+ Azim +Mücadele+Sebat= İSTİKRAR=BAŞARI    

İstikrarlı bir ekonomi alım gücünün artması ile doğru orantılıdır ve istikrarlı ekonomide insanlar daha kolay risk alarak borçlanırlar. Ekonomisi ve istikrarı uzun yıllardır güçlü olan, bankacılığın temellerinin de  sağlam olduğu Avrupa’da, istikrar ve enflasyondaki değişimin  daha düşük seyirlerde olduğu,  insanların gönül rahatlığı ile uzun vadelerde 20 - 30 yıl borçlanabildiği bir ekonomi bulunmaktadır. Böylece Avrupa da insanlar kira öder gibi düşük faiz oranları ile konut sahibi olabilmektedirler.
Fakat bu durum Türkiye de biraz daha farklı, Türkiye de insanlar son 5-10 yıldır uzun vadede borçlanabilmektedirler. 2007 ye kadar birçok banka ve finans kuruluşu maksimum 60 aya kadar kredi kullandırırken bugün tüm bankalar 120 aya kadar, bazı bankalar ise 180 aya yani 15 yıla kadar kredi kullandırmaya başlamışlardır. Önümüzdeki 5 10 yıllık dönemde 15-20 yıl kredi kullanmak normal hale gelecektir.
Seçim sonrasında beklenildiği üzere devam edecek olan istikrarın etkisi olacaktır. Fakat seçim sonrasındaki ilk aşamada bankalar, firmalar ve tüm sektör belli bir dönem için dinlenme dönemine girdi. Seçim öncesinde tüketici tarafında olan top tekrar bankalar ve firmaların tarafına geçti. Merkez bankasında bankaların tutması gereken zorunlu karşılık oranları arttırıldı. Bunun yansımasıyla seçime kadar kendisini sıkıp bekleyen bankalar ikinci bir müdahaleden sonra sıktıkları kemerleri 2 sefer birden gevşeterek kendilerini rahatlattılar.



Oyunun Pazarlama Bacağı Güncel Değerlendirme

 Marka Bilinirliliği İçi Dolu,Yok Olmayacak Bir Kaya Gibi Olmalıdır!

- Katıldığınız bir organizasyonda büyüleyici bir kız gördünüz. Yanınıza geldi ve “Duyduğuma göre çok zenginmişsiniz. Benimle evlenir misiniz?” dedi. Bu, marka bilinirliğidir.
Marka bilinirliliği kısa sürede sağlanabilir. Fakat Markayı sağlam temellere oturtup kalıcı olmasını sağlamak en güç olandır.
Çapraz pazarlama çalışmaları ile en popüler yüzleri marka oluşumunda kullanarak, en çok izlenen program ve dizilere reklam vererek, mega yapılar gibi sektörle ilgili büyük prodüksiyonlara sponsor olarak marka bilinirliliğini sağlayabilirisiniz. Bunu yapan ve su anda hüsran yaşayan inşaat firmaları mevcuttur.
Fakat Marka bilinirliliği çok aldatıcı da olabilir tıpkı çok güzel süslenmiş görkemli ve ihtişamlı bir balon gibi, fakat marka bilinirliliği sadece bir balondan ibaret ve içi boşsa sönmesi çok kolay olabilir.

Bu sebeple Marka Bilinirliliği içi dolu, yüzyıllar boyu yerinden oynatılamayacak yok olmayacak bir kaya gibi olmalıdır. Tıpkı Mısır’daki piramitler gibi.

Bu da ancak doğru ürün ve hizmeti hak ettiği şekilde sunmuş olmanın yansıması olarak, pazarlamanın en etkili yöntemi olan ağızdan ağızdan ağıza pazarlama ile oluşabilecek bir şeydir.
Artık geleneksel mecralar dediğimiz televizyon ve gazateler git gide eski etkisini kaybetmektedir.
Çünkü artık tüketicilerin birbirleriyle iletişime çok hızlı geçtikleri ve direk ilk ağızdan ürün, hizmeti deneyimlemiş olandan duyabilecekleri tarafsız ve inandırıcı bir dünya var. Bu da ağızdan ağza pazarlamanın en hızlı yayılma şekli olan INTERNET.
Tüketiciler en ufak bir ürün alacakları zaman google arama motorundan ürünü yazarak forum sitelerine ulaşmaya çalışıyor. (cep telefonu almadan önce daha önce alan kişiler aldıklarına memnunlarmı diye forum sitelerini okuması gibi.) Kendisinin aradığı şeyi daha önce deneyimlemiş olandan duymak, bu bilgiyi ondan almak istiyor.

Rotanı Kontrol Et, Hedefini Yenile!

- Katıldığınız bir organizasyonda büyüleyici bir kız gördünüz. Yanına yaklaşıp “Ben çok zenginim. Evlen benimle!” dediniz. O da sizi kocasıyla tanıştırdı. Bu, arz-talep uyuşmazlığıdır.

Dönemsel olarak bazı sektörler her ne kadar marka bilinirliği sağlamış olsalar dahi arz-talep uyuşmazlığı yaşayabilirler. Bu mevsim, ekonomide durgunluk ve kaos beklentisi gibi tüketici tercihlerini doğrudan etkileyen etkenlerle yaşanabilir. Sunulan ürünün, bu ürünü talep edecek olan kitleye ulaşması, ulaştıysa harekete geçirmesi çok önemlidir. Hedef tüketici kitleye ulaşmak yerine yanlış tüketici kitleye ulaşılıyorsa, bu boşuna kürek sallamaktan başka bir şey değildir. Sonuç olarak yanlış limanlara götürürür.


Bu noktada kürek sallamayı derhal bırakıp rüzgarı hissederek rotayı hedef kitleye çevirmek gerekir, aksi durumda bu arz-talep uyuşmazlığı emekleyemeyen bir insandan koşmasını istemek gibidir. 

Örneğin Coca Cola- Mc Donalds – Global Ol, Yerel Düşün!
Mantığı ile hedef kitlesini belirliyor. Sunduğu ürünü şekillendiriyor ve rotasını ona göre çeviriyor.
Nasıl mı?

Mc Donalds sadece Türkiye Mc Turko satıyor. Çünkü Türk damak tadına uygun.
Sadece Türkiye’de ayran satıyor. Çünkü Türk damak tadına uygun.

Coca Cola dünyanın her ülkesinde farklı kola şişeleri kullanıyor ve ülkelere göre kolalardaki asit oranlarından tatlarına kadar değişiyor.
Bunu global olup yerel düşünerek yapıyorlar ve rotalarını doğru limanlara göre sürekli yenileyerek değiştiriyorlar.




  Veri Tabanlı Çalış ve Veri Tabanını Kullan!
CRM gibi veri tabanını toplayan ve tüketici tercihleri ve beklentilerini kayıt altına alan programlar firmaların müşteri datası oluşturmasında büyük önem taşımaktadır.
En önemli avantajı geniş kitleyle aynı anda iletişime geçme olanağı sağlamasıdır.
Sadık Müşteriler oluşturulması firmaların sürdürebilirliklerine büyük katkı sağlamaktadır. 


Veri Tabanlı Çalışmanın Faydaları

1- Pazarlama verimini ve etkisini arttırmak: Veritabanları sayesinde doğru ve hızlı kararlar alınabilmekte ve stratejiler daha kolay belirlenebilmektedir. Aynı zamanda pazarlama problemlerinin azaltılmasında yardımcı olmaktadır.

2- Tekrar satıs gerçeklestirmek: Veri tabanında daha önce satın alma kaydı bulunan müsterilere müsteriyi elde tutma stratejisi uygulanabilir.

3- Pazar bölümlemek: Müsteriler, yaptıkları alısveris ve siparislerinin sıklığına göre sınıflara ayrılabilmektedir. Böylece veri tabanlı pazarlama, pazar bölümlerinin gereksinimlerinin daha iyi anlasılmasını sağlar.

4- Maliyet azaltmak: Kitlesel tutundurmanın getireceği maliyetlerden tasarruf sağlayabilmektedir. Ayrıca müsterilerini tanıyan isletme doğru ürün, fiyat ve dağıtım politikaları izleyebilmekte ve bu çabaların pazarlama maliyetleri üzerinde olumlu etkileri olmaktadır.

5- Sadakat arttırmak: Müsterinin markaya veya ürünlere ne derece sadık olduğu ve sadakatini devam ettirmek için ne tür özendiricilere ilgi duyduğu bilinebilmekte, bu bilgiler kullanılarak müsteri sadakatinin devamı sağlanabilmektedir.

6- Muhtemel müsteri belirlemek: İsletmeler mevcut müsteri profilinden yola çıkarak bu profile uyan yeni müsterileri konumlandırmaya geçebilmektedir.

7- Ürüne yönelik geri bildirim elde etmek: Çift yönlü iletisim ile müsterilerin tepkileri belirlenebilmekte ve bunların ısığında ürün gelistirilebilmektedir.

8- En iyi müsterileri belirlemek: En iyi müsteriler veri tabanları sayesinde belirlenerek satıs maliyetleri düsürülürken satıslar arttırılabilir.

9- Yeni müsteriler olusturmak: Baska isletmelerin veri tabanı veya tüketiciler hakkında verileri içeren bilgilerden isletme kendi profiline uyan müsterileri bulup iletisime geçebilir.

10- Marka konumunu sürdürmek: Müsterilere isletmenin onları bildiğini, hatırladığını ve onların kisisel gereksinimlerinin dikkate alındığını bildirir. Bu sekilde olusturulan marka bağımlılığı tüketicilerin markalar arasındaki farkı ve rakiplerin düsük fiyatlarını dikkate almalarını azaltır ve ürünü rakiplerden ayrı bir yerde tutar.

11- Bir yönetim kaynağı olusturma: Veri tabanı sadece pazarlamanın değil yönetiminde ihtiyaç duyduğu bilgileri sağlayan bir kaynaktır.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder