Gayrimenkul Pazarlama

Gayrimenkul, Pazarlama ve Ekonomi ile ilgili güncel bilgi, fikir ve yorumlarımı paylaştığım kişisel bir blog

8 Ağustos 2011 Pazartesi

Ekonomi Güncel Değerlendirme

 EKONOMİ GÜNCEL DEĞERLENDİRME
Türkiye ekonomisinin seçim sonrasında merkez bankasının izlediği politikayla resesyona , yani ekonomide durgunluğa gittiği aşikardı.  ABD’de yaşanan kriz çok daha vahim durumda ve ABD’deki bu krizi önleyecek politikalar ,kararlar alınması ve sorunların çözülmesi sürekli erteleniyor.ABD’de yaşanan kriz tüm Dünya gibi Türkiye’yi de etkiliyor. Fakat ben uzun vade de Türkiye ekonomisindeki bu durgunluğun silkelenerek atılacağını düşünüyorum.
Merkez Bankası yaptığı müdahale ile karşılık oranlarını düşürdüğünü açıkladı. Bu müdahaledeki ilk amacın yükselen döviz kurunu frenlemek sonrasındaki temel amaç ise resesyona doğru giden ekonomiyi canlandırmak. Merkez bankasının seçim döneminde sonra ilerideki kriz beklentilerini göze almadan sanki çok güçlü bir ekonomi varmış gibi ardı ardına karşılık oranlarına müdahale ederek faizleri artırması zaten en baştan yanlış bir hamleydi. Bunun farkına varılması için ABD’de zaten var olan krizin tekrar su yüzüne çıkması mı gerekiyordu? Merkez Bankasının Türkiye ekonomisinin resesyona doğru gittiğini fark etmesiyle en azından müdahaleyi yavaş ve adım adım izlenecek politikalar uygulayarak geç kalmak yerine , direk faiz oranlarına yönelik müdahale yapması da sevindirici ve ben müdahalenin yaşanan açık olarak dile getirilmesi de sanıldığından daha önemli olan bir  kriz kaygısından olduğunu düşünüyorum.
Merkez Bankasının Bu müdahalesinin Türkiye ekonomisini  resesyona giden yoldan çıkarıp çıkaramayacağını, yeni faiz azaltımına gidip gitmeyeceklerini, borsanın ve ekonominin bundan nasıl etkileneceğini ilerleyen günlerde birlikte göreceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder